Ratu Boko ‘ook wel King Boko Palace genoemd’ is een archeologische plek in Yogyakarta. Ratu Boko staat bij de Javanen beter bekend als Kraton Ratu Boko of het Ratu Boko paleis. Het gebied waar het paleis zich bevind is ongeveer 250.000 m2. Het gehele complex bestaande uit tempels, poorten, vijvers en terassen, ook vind je er grotten (Goa) in de heuvels.
Ratu Boko en de Prambanan tempel liggen dichtbij elkaar en zijn goed te bezoeken in een dag.
Geschiedenis
De oorspronkelijke geschiedenis en het verhaal achter Ratu Boko is nog vrij onbekend en onduidelijk, de lokale bevolking noemde deze plek na Koning Boko, de legendarische koning. In de complex zijn er zowel Boeddhistische als hindoeïstische elementen te vinden.
Tempels en interessante plekken in Ratu Boko
Candi Batu Putih (White stone temple), Combustion temple, deze temple bestaande uit twee terassen werd gebruikt om de dode lichamen te verbranden.
In het oostelijke deel van het paleis vind u twee grotten, een grote vijver en een beeld van een zittende Boedha. De bovenste grot heet Goa Lanang (de Mannelijke grot) en de onderste grot heet Goa Wadon (vrouwelijke grot)
Uitzicht
Een panoramisch uitzicht over Prambanan tempelcomplex met de Merapi vulkaan op de achtergrond. Er is een goed restaurant weer je heerlijk kunt eten, zowel Indonesische gerechten als westerse gerechten worden hier geserveerd, geniet tijdens het eten van het prachtige uitzicht. Aan te bevelen is om hier in de late middag te komen zodat je de zonsondergang kunt meemaken.
Locatie
Ratu Boko is gelegen op een heuvel 196 meter boven de zeespiegel op ongeveer 3 kilometer van de Prambanan tempelcomplex in de plaatsen Dawung en Sambireja van het dorp Bokoharjo en Prambanan. Het ligt op ongeveer 18 kilometer van Yogyakarta.